În data de 27 aprilie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 339 Ordonanța de urgență nr. 55/2020 privind instituirea unor măsuri de protecţie socială în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 ( OUG 55/2020 ).
1. Plata certificatelor de concediu medical
La adoptarea OUG 55/2020 s-a luat în considerare necesitatea identificării măsurilor de natură a proteja activitatea angajatorilor şi de a veni în sprijinul beneficiarilor de indemnizaţii, în speţă asiguraţii care beneficiază de concedii pentru incapacitate temporară de muncă din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Ca urmare a acestui considerent, s-au introdus dispoziţii specifice privind plata certificatelor de concediu medical acordate în perioada stării de urgenţă.
În această perioadă, beneficiarii de indemnizaţii sau persoanele juridice care au calitatea de angajatori, pentru acordarea indemnizațiilor, depun documentele prin poștă sau în format electronic, nefiind necesară avizarea certificatelor de concediu medical de către direcțiile de sănătate publică, casele teritoriale de pensii sau medicii de medicina muncii, după caz. Măsura este valabilă și pentru persoanele îndreptățite care solicită despăgubirea în caz de deces, care pot transmite documentele prin poștă sau în format electronic.
Totuși, în termen de 30 de zile de la data încetării stării de urgenţă, beneficiarii de indemnizaţii sau persoanele juridice care au calitatea de angajatori sunt obligați să depună în original și avizate de către direcţiile de sănătate publică, casele teritoriale de pensii, respectiv medicii de medicina muncii, după caz, certificatele de concediu medical însoţite de documentele justificative.
2. Ajutoarele de deces
De asemenea, având în vedere situaţiile concrete ivite în practică, în cazul persoanelor decedate în perioada instituirii stării de urgență și care, la data decesului, nu mai aveau calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, ajutorul de deces se acordă, în condițiile legii, dacă în ultima lună calendaristică, anterioară stării de urgență, persoana a avut calitatea de asigurat obligatoriu în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această lună. Ajutorul de deces se acordă şi în cazul decesului persoanei aflate în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv până la 7 ani în cazul copilului cu handicap sau al unui membru de familie al acesteia, aşa cum este definit în art. 126 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu şi raportul de muncă cu entitatea angajatoare a fost suspendat. Reglementări asemănătoare se aplică și în cazul decesului militarilor, polițiștilor, polițiștilor de penitenciare în perioada instituirii stării de urgență.
3. Revizuirea medicală și plata pensiilor de invaliditate și de urmaș
Pe perioada instituirii stării de urgență, se suspendă termenele și procedurile pentru revizuirea medicală în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate, respectiv de pensie de urmaș, stabilite în condițiile Legii nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, urmând a fi reluate în termen de 30 de zile de la data încetării stării de urgenţă. Deciziile asupra capacității de muncă și documentele doveditoare ale calității de reprezentant legal ori mandatar, prevăzute de lege, a căror valabilitate încetează în perioada stării de urgență sunt valabile până la expirarea perioadei de 30 de la data încetării stării de urgență. După expirarea acestei perioade documentele trebuie reînnoite, în caz contrar plata pensiilor de invaliditate fiind suspendată. Plata pensiei de urmaş se efectuează, fără dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, în situaţia copiilor urmaşi dacă se află în continuarea studiilor.
4. Solicitarea de dispozitive medicale
Asigurații care solicită dispozitive medicale în vederea corectării şi recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională pot transmite prin poștă sau în format electronic caselor teritoriale de pensii, recomandarea medicului curant eliberată anterior instituirii stării de urgență.