Vă prezentăm în cele ce urmează continuarea articolului precedent privind drepturile pe care le au contribuabilii/plătitorii atunci când sunt vizați de o inspecție fiscală.
Dreptul de a fi informat
Contribuabilul/plătitorul are dreptul de a fi informat pe parcursul inspecției fiscale cât și la încheierea acesteia cu privire la aspectele constatate și consecințele lor fiscale.
Parte a dreptului de informare a contribuabilului/plătitorului este și comunicarea raportului de inspecție fiscală.
Dreptul de a fi primul solicitat pentru a furniza informaţii
Organul de inspecţie fiscală trebuie să respecte o anumită ordine în ceea ce privește solicitarea de informaţii necesare pentru determinarea stării de fapt fiscale. Astfel, prioritate cu privire la furnizarea de informații are contribuabilul/plătitorul verificat sau o altă persoană împuternicită de acesta (ex. contabil, consultant fiscal, avocat).
Abia atunci când starea de fapt fiscală nu poate fi clarificată de către contribuabil/plătitor, organul de inspecţie fiscală poate solicita informaţii şi altor persoane.
Dreptul de a refuza furnizarea de informaţii
Soţul/soţia şi rudele ori afinii contribuabilului/plătitorului până la gradul al treilea inclusiv sunt exonerați de obligația de furnizare de informaţii, efectuare de expertize, precum şi prezentarea unor înscrisuri. De asemenea, sub imperiul obligației de nedivulgare a secretului profesional, pot refuza să furnizeze informaţii cu privire la datele de care au luat cunoştinţă cu prilejul exercitării activităţii lor: preoţii, avocaţii, consultanţii fiscali, auditorii, experţii contabili, medicii şi psihoterapeuţii.
Cu toate acestea, aceste persoane nu pot refuza furnizarea informaţiilor cu privire la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de legislaţia fiscală în sarcina lor, atât în calitate de contribuabili/plătitori, cât şi în calitate de persoane care exercită profesia respectivă.
Dreptul de a beneficia de asistenţă de specialitate
Contribuabilul/plătitorul are dreptul de a beneficia de asistenţă de specialitate sau juridică pe tot parcursul inspecției fiscale.
Dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal
Informațiile pe care contribuabilul/plătitorul le furnizează organelor fiscale cu ocazia desfășurării inspecției fiscale sunt protejate cu rigurozitate.
Printre informațiilor considerate secret fiscal se numără: datele de identificare ale contribuabilului/plătitorului, natura și cuantumul obligațiilor fiscale, natura, sursa și cuantumul veniturilor, conturi, transferuri de numerar, documente justificative prezentate de contribuabil/plătitor.
Sunt exceptate de la această regulă, informațiile pe care organul fiscal le poate transmite în cazurile prevăzute expres de lege (de natura informațiilor transmise autorităților fiscale ale altor țări, în condiții de reciprocitate, autorităților judiciare competente, sau în cazul în care contribuabilul/plătitorul ale cărui date au fost solicitate își dă acordul scris).
Funcționarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai dețin această calitate, răspund în fața legii pentru nerespectarea secretului fiscal. Încălcarea acestei obligații poate atrage nu doar sancționarea disciplinară a funcționarului fiscal ci și răspunderea sa penală.
Dreptul de a primi dovada scrisă în cazul reţinerii unor documente de către organele de inspecţie fiscal
Atunci când, cu ocazia desfăşurării inspecţiei fiscale, contribuabilului/plătitorului, i-au fost reținute, pentru a fi protejate, documente, acte, înscrisuri, registre şi documente financiar-contabile (sau alte astfel de documente), existând indicii că s-ar putea urmări sustragerea sau distrugerea lor, organul de inspecţie fiscală trebuie să întocmească un proces-verbal în care să specifice toate elementele necesare individualizării probei sau dovezii respective, precum şi menţiunea că aceasta a fost reţinută, potrivit dispoziţiilor legale, de către organul fiscal.
În cazul în care înscrisurile au fost reţinute în original, acestea se vor înapoia, organului de inspecţie fiscală fiindu-i permis să rețină doar copii ale înscrisurilor relevante din punct de vedere fiscal.
Dreptul de a cunoaşte rezultatele inspecţiei fiscale
La încheierea inspecției fiscale, organul fiscal comunică contribuabilului/plătitoului proiectul de raport de inspecție fiscală în format electronic sau pe suport hârtie. Cu această ocazie, organul de inspecție fiscală comunică contribuabilului/plătitorului și data, ora și locul unde va avea loc discuția finală.
Data încheierii inspecției fiscale este data stabilită pentru discuția finală.
Contribuabilul/plătitorul are dreptul să își prezinte, în scris, punctul de vedere cu privire la constatările organului de inspecție fiscală în termen de 5 sau 7 zile lucrătoare de la data încheierii inspecției fiscale, sau din contră, poate să renunțe la discuția finală.
La încheierea inspecției fiscale, organul fiscal poate costata fie:
– diferenţe ale bazelor de impozitare și diferențe în plus sau în minus de obligații fiscale principale, caz în care se va emite o decizie de impunere;
-diferențe ale bazelor de impozitare, dar fără stabilirea de diferențe ale obligații fiscale principale, situație în care se va emite o decizie de modificare a bazelor de impozitare;
-absența diferențelor atât în ceea ce privește bazele de impozitare cât și obligațiile fiscale principale, caz în care va emite o deciziei de nemodificare a bazelor de impozitare.
Deciziile se emit în termen de cel mult 25 de zile lucrătoare de la data încheierii inspecţiei fiscale și se comunică contribuabilului/plătitorului conform dispozițiilor din Codul de procedură fiscală privitoare la comunicarea actului administrativ fiscal.
Dreptul de a contesta decizia de impunere emisă în urma inspecţiei fiscale
Din punct de vedere a naturii sale juridice, decizia de impunere reprezintă un act administrativ fiscal. Aceasta poate face obiectul contestării de către contribuabilii/plătitorii care consideră că au fost lezați în drepturile lor, conform reglementărilor prevăzute în Codul de procedură fiscală.