În contextul epidemiei de COVID-19, statul va suporta parțial indemnizațiile salariaților cu contracte de muncă suspendate

CMP Lawyers > Articole > Noutăți legislative > În contextul epidemiei de COVID-19, statul va suporta parțial indemnizațiile salariaților cu contracte de muncă suspendate

În contextul epidemiei de COVID-19, statul va suporta parțial indemnizațiile salariaților cu contracte de muncă suspendate

În sprijinul angajatorilor afectați de situația generată de epidemia virusului COVID-19, Guvernul a emis ordonanța de urgență nr. 30/2020 care aduce noutăți referitoare la suportarea parțială de către stat a indemnizațiilor plătite salariaților care au contractele de muncă suspendate.

Pentru a beneficia de facilitatea menționată mai sus, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții:

1. Contractele de muncă să fie suspendate de către angajator în baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii (în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare).

2. Activitatea angajatorilor trebuie să fie suspendată sau redusă prin decizii ale autorităților publice pe durata stării de urgență și să dețină certificatul de situații de urgență

SAU

Activitatea angajatorilor trebuie să se fi redus ca urmare a epidemiei COVID-19 și să fi generat o scăderea a veniturilor cu minimul 25% față de perioada ianuarie-februarie 2020, scădere care are ca urmare incapacitatea acestora de plată a indemnizației aferente către salariați.

În ultimul caz, condițiile se vor proba în baza unei declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declaraţiei pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, şi că nu are capacitate financiară pentru a plăti toţi salariaţii. Condiția lipsei capacității financiare este esențială, dar poate fi considerată discriminatorie, sancționând practic angajatorii care au rezerve financiare satisfăcătoare. În acest caz, indeamnizația va fi suportată de stat pentru cel mult 75% dintre angajaţii care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

În toate cazurile, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020 – 5.429 RON (indemnizația brută maximă fiind așadar de 3.936 RON).

Toate documentele referitoare la acordarea indemnizațiilor se pot depune prin e-mail la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social angajatorii, iar plata acestora se va face în maxim 30 de zile de la data depunerii.