Măsuri de sprijin în contextul pandemiei de COVID-19

CMP Lawyers > Articole > Noutăți legislative > Măsuri de sprijin în contextul pandemiei de COVID-19

Măsuri de sprijin în contextul pandemiei de COVID-19

În contextul pandemiei de COVID-19, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal bugetare. Principalele facilități/înlesniri prevăzute de ordonanță sunt următoarele:

1. Garantarea creditelor de investiții sau pentru capitalul de lucru în proporție de 80%/90%, împreună cu subvenționarea dobânzilor aferente.

În cadrul aceste facilități care se derulează în contextul programului IMM INVEST ROMÂNIA, statul urmează să emită la cerearea IMM-urilor garanții pentru riscul de credit, după următorul mecanism:

  • garanții în cuantum de 80% din valoarea creditului pentru investiții sau pentru finanțarea capitalului de lucru, în limita a 10.000.000 RON pentru creditele de investiții și a 5.000.000 RON pentru finanțarea capitalului de lucru;
  • garanții în cuantum de 90% pentru finanțarea capitalului de lucru (doar pentru întreprinderi mici și microîntreprinderi), în limita a 500.000 RON pentru microîntreprinderi și 1.000.000 RON pentru întreprinderi mici.

Pentru creditele aferente, Ministerul Finanţelor Publice subvenţionează dobânzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru şi a creditelor pentru investiţii în procent de 100% din bugetul Ministerul Finanţelor Publice.

2. Amânarea termenelor de plată pentru impozitele pe terenuri, construcții și mijloace de transport, precum și amânarea termenelor înăuntrul cărora impozitele menționate se pot plăti cu acordarea unei bonificații

Guvernul a decis amânarea până la data de 30 iunie a primei rate aferente impozitelor pe terenuri, construcții și mijloace de transport. De asemenea, s-a prorogat și termenul de 31 martie până la care contribuabilii puteau achita impozitele și taxele locale cu aplicarea bonificației aferente. Noul termen este acum 30 iunie.

3. Eliminarea penalităților și dobânzilor de întârziere pentru obligațiile fiscale care nu se achită pe perioada stării de urgență, precum și încetarea de drept a tuturor popririlor bancare

Pentru obligaţiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a OUG 29/2020 şi neachitate până la expirarea unui termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere. Obligațiile neachitate nu vor fi pe această perioadă considerată obligații fiscale restante.

De asemenea, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti se aplică, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau terţii popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale.

4. Amânarea plății utilităților de către IMM-uri, precum și a chiriei pentru sediul social
Pe durata stării de urgenţă, întreprinderile mici şi mijlocii care şi-au întrerupt activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate şi care deţin certificatul de situaţie de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare.
Prin derogare de la alte dispoziţii legale, în contractele în derulare, altele decât cele enumerate mai sus, încheiate de întreprinderile mici sau mijlocii poate fi invocată forţa majoră împotriva acestora numai după încercarea, dovedită cu înscrisuri comunicate între părţi prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea în considerare a condiţiilor excepţionale generate de starea de urgenţă.
5. Instituirea unei prezumții relative de forță majoră pentru IMM-uri
Se prezumă a constitui caz de forţă majoră, în sensul OUG 29/2020, împrejurarea imprevizibilă, absolut invincibilă şi inevitabilă la care se referă art. 1.351 alin. (2) din Codul civil, care rezultă dintr-o acţiune a autorităţilor în aplicarea măsurilor impuse de prevenirea şi combaterea pandemiei determinate de infecţia cu coronavirusul COVID-19, care a afectat activitatea întreprinderii mici şi mijlocii, afectare atestată prin certificatul de situaţie de urgenţă. Prezumţia poate fi răsturnată de partea interesată prin orice mijloc de probă. Caracterul imprevizibil se raportează la momentul naşterii raportului juridic afectat. Nu vor fi imprevizibile măsurile luate de autorităţi în conformitate cu actul normativ care a instituit starea de urgenţă.
4. Amânarea termenului de depunere a declarației privind beneficiarul real

Obligația depunerii declarației privind beneficiarul real se suspendă pe durata stării de urgență și va trebui executată într-un termen de 3 luni calculat de la data încetării acesteia.