Modificări și completări ale Codului muncii în materia zilelor libere acordate salariaților în perioada Paștelui

CMP Lawyers > Articole > Noutăți legislative > Modificări și completări ale Codului muncii în materia zilelor libere acordate salariaților în perioada Paștelui

Modificări și completări ale Codului muncii în materia zilelor libere acordate salariaților în perioada Paștelui

La data de 3 aprilie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 280 Legea 37/2020 pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii şi a art. 94 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 (Legea 37/2020) prin care s-au adus completări reglementărilor privind sărbătorile legale și acordarea zilelor libere de către angajator.

Deoarece se aproprie Sărbătorile pascale, angajatorii trebuie să acorde salariaților zile libere legale, ținând cont de cultul regilios legal de care aparțin.

Astfel, noile reglementări prevăd faptul că salariaţilor care aparţin de un cult religios legal, creştin, li se acordă zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.

De asemenea, salariaţii care aparţin unui cult religios legal, creştin, pot beneficia de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparțin, cât şi pentru alt cult creştin, însă vor fi obligați să recupereze zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.