În data de 16 aprilie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 319 Ordonanța de urgență nr. 49/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru reglementarea unor măsuri de protecție socială (”OUG 49/2020”).
Având în vedere situaţia extraordinară determinată de infectarea cu COVID-19, s-a impus intervenţia legislativă de urgenţă în sensul modificării şi completării reglementărilor referitoare la condiţiile şi modalitatea de acordare a certificatelor de concediu medical pentru carantină şi a indemnizaţiilor aferente acestor certificate în vederea îmbunătăţirii accesului persoanelor asigurate la prestaţiile acordate de sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cărora li se interzice continuarea activităţii şi pentru care a fost instituită măsura de carantină ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, beneficiază în perioada stării de urgență, de concedii şi indemnizaţii pentru carantină, indiferent de locul în care aceasta se instituie, care se acordă pentru perioada şi pe baza documentelor prevăzute prin ordin al ministrului sănătăţii, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Pentru aceste persoane, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei stării de urgenţă instituite. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din OUG 158/2005, după cum urmează:
Așadar, în funcție de categoria în care se încadrează asigurații, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului brut lunar al indemnizației va fi reprezentată de:
- media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă:
- în cazul asiguraților care realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor;
- în cazul asiguraților care realizează în România veniturile prevăzute la punctul anterior, de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
- medie a veniturilor brute lunare reprezentând indemnizaţie de şomaj, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar:
- în cazul asiguraților care beneficiază de indemnizaţie de şomaj;
- medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar:
- în cazul altor persoane fizice care s-au asigurat pe bază de contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.
Aceste reglementări sunt necesare pentru a evita, pe cât posibil, deplasarea persoanelor, și respectiv a contactului direct între persoane, în scopul prevenirii răspândirii infecției cu COVID-19.
Potrivit noilor modificări aduse articolului 272 (2) din OUG 158/2020, certificatele de concediu medical, în cazul persoanelor care beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, pot fi eliberate persoanelor în drept (părinților, tutorilor) după caz, astfel:
a) de către medicii curanţi, atunci când copilul este tratat în ţară;
b) de către casa de asigurări de sănătate, atunci când copilul bolnav este la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene.
Indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază persoanele în drept, se acordă atât pe baza certificatelor de concediu medical eliberate de către medicii curanți pentru tratamentul acordat în țară, cât și pe baza celor eliberate de casele de asigurări de sănătate, atunci când copilului este tratat în alt stat decât Romania.
De asemenea, pentru certificatele de concediu medical care depășesc a 90-a zi a fost eliminată condiția obținerii avizului medicului expert al asigurărilor sociale. În prezent, în aceste situații, durata concediului medical este stabilită de către medicul specialist în funcţie de evoluţia bolii.
O altă modificare importantă adusă prin OUG 49/2020 este aceea a majorării termenului în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări de sănătate, de la 90 de zile la 180 de zile de la data încetării stării de urgenţă, pentru certificatele de concediu medical acordate în această din urmă perioadă. Această măsură a fost luată în scopul evitării prescrierii dreptului de a solicita plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate.