Noutăți fiscale introduse prin OUG 48/2020

CMP Lawyers > Articole > Noutăți legislative > Noutăți fiscale introduse prin OUG 48/2020

Noutăți fiscale introduse prin OUG 48/2020

În data de 16 aprilie 2020 a intrat în vigoare Ordonanța de urgență nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale care prevede o serie de măsuri cu caracter fiscal apărute ca urmare a efectelor pandemiei virusului Sars-COV-2 în România. Principalele modificări/noutăți sunt următoarele:

1. În domeniul sponsorizărilor efectuate de către microîntreprinderi se elimină obligativitatea ca beneficiarul sponsorizării să fie înscris în Registrul entităților/unităților de cult, atunci când acesta este o instituție, autoritate publică sau un organ de specialitate al administrației publice.

Măsura favorizează în mod evident efectuarea de sponsorizări către tipurile de beneficiari enumerați anterior, dar prezintă în opinia noastră un caracter discriminatoriu prin raportare la toate celelalte tipuri de beneficiari. În orice caz, modificare privește exclusiv microîntreprinderile care plătesc impozitul aferent, iar nu și celelalte subiecte de drept fiscal care sunt plătitoare de impozit pe profit, sens în care modificarea pentru care a optat legiuitorul este bizară.

2. În domeniul impozitului pe veniturile din salarii/asimilate salariilor se introduce o nouă categorie de venituri neimpozabile: avantajele în natură acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a ocupării unor funcţii considerate de către angajator/plătitor esenţiale pentru desfăşurarea activităţii şi care se află în izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru o perioadă stabilită de angajator/plătitor, în cazul instituirii stării de asediu sau de urgenţă, potrivit legii. Măsura exclude aceste avantaje și de la calculul contribuțiilor pentru asigurări sociale.

Măsura este una normală și are în vedere caracterul injust pe care l-ar avea impozitarea acestor tipuri de avantaje în natură, dat fiind că salariatul care ar suporta impozitul este în fapt supus unei obligații legale sau contractuale de a fi izolat la locul de muncă.

3. În domeniul accizelor, se introduce posibilitatea ca statul să valorifice prin vânzare alcoolul etilic, băuturile alcoolice, precum şi produsele energetice intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului sau care fac obiectul unei proceduri de executare silită.

Regimul anterior prevedea distrugerea acestor produse, noutatea constând așadar în înlocuirea acestui procedeu cu valorificarea.

4. În domeniul impozitelor specifice unor activități (industria hotelieră, baruri, restaurante etc), se prevede că nu se datorează impozitul specific pentru perioada în care contribuabilii întrerup activitatea total sau parţial pe perioada stării de urgenţă decretate.

Măsura este binevenită și logică, în contextul în care oprirea activității respectivilor contribuabili este rezultatul unor obligații legale.

5. În domeniul rambursărilor de TVA, se prevede faptul că efectuarea inspecțiilor fiscale se va face ulterior, indiferent de suma solicitată la rambursare. Înainte de modificare, inspecția fiscală se derula ulterior doar pentru sumele sub 45.000 RON. De asemenea, sunt prevăzute și unele excepții în care inspecția se va face anterior decontului negativ.

Menționăm că măsura va înceta în 30 de zile de la încetarea stării de urgență.