Impozitarea în România: Impozitul pe profit

CMP Lawyers > Articole > Articole > Impozitarea în România: Impozitul pe profit

Impozitarea în România: Impozitul pe profit

Continuăm seria articolelor dedicate tipurilor de impozitare în România prin prezentarea pe scurt a aspectelor fiscale referitoare la impozitul pe profit, în conformitate cu dispozițiile legale prevăzute de Codul fiscal.

Contribuabilii

Au calitatea de contribuabili, devenind subiecți ai impunerii, următoarele persoane:

  1. persoanele juridice române (companii naționale, societăți naționale, regii autonome, societăți indiferent de forma juridică de organizare și de forma de proprietate, instituții financiare, fundații, asociații și orice entități similare care au statutul de persoane juridice române cu respectarea excepțiilor prevăzute de Codul fiscal).

În rândul excepțiilor, se numără:

  • instituţii publice, înfiinţate potrivit legii, cu excepția situațiilor când acestea desfășoară activităţi economice;
  • instituții publice prevăzute expres de lege, precum: Trezoreria Statului, Academia Română, BNR, Fondul de garantare a pensiilor private, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar ș.a.;
  • persoane juridice române care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor;
  • fundații constituite ca urmare a unui legat;
  • entități transparente fiscal cu personalitate juridică.

2. persoanele juridice străine, care își desfășoară activitatea integral sau parțial prin intermediul unui sediu permanent în România.

Calcul rezultatului fiscal

Calculul rezultatului fiscal se efectuează ținând cont de reglementările contabile, stabilite prin reglemenările legale în vigoare.

Rezultatul fiscal se împarte în rezultat fiscal pozitiv – profitul impozabil și rezultat fiscal negativ – pierderea fiscală.

Diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile şi deducerile fiscale şi la care se adaugă cheltuielile nedeductibile constituie rezultatul fiscal.

La stabilirea lui se ține cont și de elementele similare veniturilor și cheltuielilor, precum și pierderile fiscale care se recuperează în următorii 7 ani consecutivi.

Totodată, trebuie avut în vedere faptul că legislația fiscală prevede și unele reguli speciale de impozitare pentru anumite categorii de contribuabili, pentru care unele venituri sunt considerate venituri neimpozabile. De asemenea, conform normelor fiscale sunt instituite și scutiri de impozit pentru profitul reinvestit. Astfel, profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare, programe informatice ș.a., folosite în scopul desfășurării activității economice, este scutit de impozit.

Cota de impozitare

Cota de impozit pe profit care se aplică profitului impozabil este de 16%.

Impozitul pe profit se plătește pentru anul fiscal precedent.

Calculul, declararea şi plata impozitului pe profit se efectuează de regulă până la data de 25 martie inclusiv a anului următor. Contribuabilii pot opta și pentru plata anticipată, trimestrial.

Codul fiscal prevede și excepții, spre exemplu contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul. În aceeași situație sunt și unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior, particulare, acreditate, precum și cele autorizate, asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice și asociațiile de locatari recunoscute ca asociații de proprietari.