Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 211/2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecţie socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă (în continuare “O.U.G. nr. 211/2020”), a fost publicată la data de 7 decembrie 2020 în Monitorul Oficial al României, Partea. I, nr. 1189.
- Conform prevederilor O.U.G. nr. 211/2020, se acordă în continuare, termenul limită prelungindu-se până la data de 30 iunie 2021, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, dar și profesioniștii, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Codul civil, care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2.
- Tot până la data de 30 iunie 2021 se prorogă termenul până la care salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti beneficiază de acordarea indemnizaţiei prevăzute la art. XI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
- Prin O.U.G. nr. 211/2020 se aduc modificări Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă (în continuare “O.U.G. nr. 132/2020”), modificările având în vedere următoarele aspecte:
- Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (1) şi art. 112 alin. (1) din Codul muncii, în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, conform art. 1 alin (1) din O.U.G. nr. 132/2020, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata lunară calculată prin raportare la durata prevăzută în contractul individual de muncă, nemaifiind limitați la pragul de 50% cum se prevedea în reglementările anterioare;
- De asemenea, se modifică și art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 132/2020, care privește materia reducerii programului de muncă în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, astfel încât numărul minim de 5 zile lucrătoare de reducere a programului de muncă nu mai trebuie să fie obligatoriu reprezentat de zile consecutive, fiind suficient ca programul de muncă să se reducă cu un număr de 5 zile lucrătoare, lunar;
- În ceea ce privește art. 1 alin. (9) din cuprinsul aceleiași ordonanțe, pe perioada de aplicabilitate a măsurii reducerii timpului de muncă sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activităţi identice ori similare cu cele prestate de către salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, precum şi subcontractarea de activităţi desfăşurate de salariaţii al căror timp de muncă a fost redus. Conform noii reglementări, interdicţia se raportează strict la locurile de muncă în care salariaţii îşi desfăşoară efectiv activitatea, situate în perimetrul asigurat de angajator, spre deosebire de reglementarea anterioară care viza aplicarea acestei interdicții inclusiv la nivel de filiale, sucursale sau sedii secundare ale angajatorului, ceea ce făcea reglementarea anterioară mult mai restrictivă;
- Totodată, se aduc completări și art. 7 alin. (2) din O.U.G. nr. 132/2020. Dacă până în prezent era reglementat că indemnizaţia prevăzută la art. 1 alin. (4) nu se cumulează pentru acelaşi angajat, cu măsura prevăzută la art. 5, cu măsurile active de sprijin acordate potrivit art. I şi III din O.U.G. nr. 92/2020 şi nici cu măsurile de stimulare a angajatorilor finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj prevăzute de Legea nr. 76/2002, în prezent se specifică faptul că indemnizația nu se cumulează pentru același angajat cu măsurile de sprijin enunțate mai sus numai atunci când perioadele de acordare se suprapun.