Ministerul Finanțelor dorește modificarea regimului TVA în materie de leasing

CMP Lawyers > Articole > Noutăți legislative > Ministerul Finanțelor dorește modificarea regimului TVA în materie de leasing

Ministerul Finanțelor dorește modificarea regimului TVA în materie de leasing

Conform profit.ro, Ministerul Finanțelor Publice a transmis către Guvern o propunere de modificare a Codului Fiscal referitoare la TVA aferentă operațiunilor de leasing.

Aparent, propunerea este o implementare a unei decizii pronunțate de CJUE ( Commissioners for Her Majesty’s Revenue & Customs v. Mercedes-Benz Financial Services UK Ltd).

Principala interpretare oferită de CJUE a fost în sensul de a considera că un contract de leasing (financiar) în care dreptul locatarului de a dobândi proprietatea bunului este singura alegere rațională din punct de vedere economic pe care acesta o va putea face la terminarea contractului de leasing (de exemplu, prin prisma unei valori reziduale modice), constituie o livrare de bunuri în sensul Articolului 14 (2) din Directiva TVA.

O asemenea calificare atrage pe cale de consecință datorarea de TVA la predarea bunului, adică chiar la încheierea respectivului contract de leasing. Dacă modificarea propusă de MFP ar fi transformată într-un text de lege, utilizarea contractelor de leasing financiar s-ar putea diminua, ca urmare a următoarelor două efecte negative:

1. Creșterea semnificativă a costurilor inițiale aferente unui contract de leasing financiar. Astfel, TVA (în cuantum de 19% la acestă dată) va fi plătită în avans de către client chiar la încheierea contractului.

2. Generarea unor drepturi de rambursare a taxei, în situația evoluției nefavorabile a contractului de leasing. În acest caz, dacă contractul de leasing ar înceta înainte de termen, se va pune problema rambursării TVA.