Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, intrată în vigoare la 21 iulie 2019, aduce modificări Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. Noile prevederi sunt binevenite în sensul instituirii transparenței în ceea ce privește datele de identificare ale membrilor/beneficiarilor reali ai asociațiilor/fundațiilor, astfel încât să se poată identifica cu ușurință orice persoană care își exercită dreptul de control asupra acestor entități juridice.
Se aduc modificări în ceea ce privește elementele cuprinse în actul constitutiv al asociației/fundației:
- se solicită prevederea unui set mai amplu de date de identificare ale membrilor asociației, astfel că, în afara numelui/denumirii și a domiciliului/sediului acestora, trebuie prevăzute pentru persoanele fizice codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iar pentru persoanele juridice asociate, denumirea şi codul de identificare fiscală;
- denumirea asociației/fundației va cuprinde obligatoriu cuvântul „asociaţie”/”fundație”. Atunci când denumirea este într-o limbă străină, aceasta va cuprinde şi traducerea în limba română;
- dacă din asociaţie/fundație fac parte persoane ale căror nume sau ale căror denumiri sunt redactate într-o altă grafie decât cea latină, numele sau denumirile sunt transliterate în grafia latină, conform actelor de identitate, respectiv actelor de înfiinţare emise de autorităţile statului de apartenenţă ori statului român şi sunt folosite în forma astfel transliterată ori de câte ori aceste persoane sunt prevăzute în documentele oficiale ale asociaţiei.
De asemenea, se aduc completări și în ceea ce privește cererea de înscriere a asociaţiei/fundației în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor:
- în completarea dosarului, trebuie depuse copii certificate pentru conformitate cu originalul ale actelor doveditoare ale identităţii membrilor asociaţi/fondatori precum și o declaraţie pe propria răspundere a persoanei care formulează cererea, încheiată în formă autentică. Cererea de înscriere va cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali ai asociaţiei/fundației, în sensul reglementărilor din domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului (numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, cetăţenia, domiciliul sau reşedinţa).
O noutate constă în obligativitatea de păstrare de către asociații, timp de 5 ani, a registrelor privind tranzacțiile efectuate. Cenzorul sau, după caz, comisia de cenzori trebuie să verifice cel puțin o dată pe an modul în care este administrat patrimoniul asociației.
Sunt introduse două articole în sprijiinul menținerii acurateții datelor beneficiarilor reali ai asociației/fundației, astfel că, anual sau ori de câte ori intervin modificări în ceea ce privește aceste date, asociaţia sau fundaţia are obligaţia de a comunica Ministerului Justiţiei datele de identificare, în vederea actualizării evidențelor privind beneficiarii reali. Această sarcină incumbă persoanei împuternicite de către consiliul director al asociației/fundației, care printr-o declarație pe propria răspundere dată în formă autentică, comunică datele de identificare ale beneficiarului. Data limită de comunicare a declarației este 15 ianuarie. Atunci când intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declarația se depune în termen de 30 de zile de la această dată.
Sancțiunea pentru neîndeplinirea obligației de comunicare a datelor beneficiarului real este amenda de la 200 lei la 2.500 lei.
Constatarea contravenției se face de către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Contravenientul are obligaţia ca în termen de 30 zile de la comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenţiei să depună declarația privind datele de identificare ale beneficiarului real.
Necomunicarea de către reprezentantul persoanei juridice a datelor solicitate se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei. Contravenientul are obligația de a comunica datele solicitate în termen de 30 de zile de la comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenției. În cuprinsul procesului-verbal trebuie să se prevadă că în cazul necomunicării datelor în termenul prevăzut de lege, sancțiunea este dizolvarea asociației sau a fundației.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul său un tabel comparativ pentru o mai bună vizibilitate a modificărilor aduse Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 de Legea nr. 129/2019.