Se înființează Registrul beneficiarilor reali ai societăților. Ce obligații vor avea societățile înregistrate în registrul comerțului?

CMP Lawyers > Articole > Noutăți legislative > Se înființează Registrul beneficiarilor reali ai societăților. Ce obligații vor avea societățile înregistrate în registrul comerțului?

Se înființează Registrul beneficiarilor reali ai societăților. Ce obligații vor avea societățile înregistrate în registrul comerțului?

Reprezentanții societăților înmatriculate până la 21 iulie 2019 trebuie să depună până la 21 iulie 2020, la registrul comerțului, declarația pe proprie răspundere privind beneficiarul real al persoanei juridice, așa cum rezultă din modificările aduse Legii societăților nr. 31/1990 de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului intrată în vigoare la 21 iulie 2019.

Declarațiile se vor înregistra în Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor ținut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Legea 129/2019 prevede că implementarea Registrului beneficiarilor reali va avea loc în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

De asemenea, începând cu data de 21 iulie 2019, declarația se depune cu prilejul  înmatriculării societății, anual sau ori de câte ori intervine o modificare privind datele beneficiarului real (fac excepție: regiilor autonome, companiile şi societăţile naţionale şi societăţile deţinute integral sau majoritar de stat).

Declarația cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum şi modalităţile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice.

Dacă reprezentantul legal nu îndeplinește cerințele stabilite de lege privind depunerea declarației, legea prevede că se pot aplica amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei. Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică oficiului registrului comerţului. De asemenea, nedepunerea declaraţiei poate atrage dizolvarea societăţii.

Beneficiarul real este definit de lege ca persoana fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate. Această noțiune este dezvoltată de lege și analizată în funcție de tipul entității juridice (societate prevăzută de Legea societăților nr. 31/1990, fiducie, fundație, alte societăți).