Declarația privind beneficiarul real al persoanei juridice – cazuri, excepții, formă și termen de depunere

CMP Lawyers > Articole > Noutăți legislative > Declarația privind beneficiarul real al persoanei juridice – cazuri, excepții, formă și termen de depunere

Declarația privind beneficiarul real al persoanei juridice – cazuri, excepții, formă și termen de depunere

Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost modificată și completată de Legea nr. 108/2020, cu intrarea în vigoare din data de 9 iulie 2020.

Modificările și completările au vizat cazurile în care este obligatorie depunerea declarației privind beneficiarul real și excepțiile de la regulă.

Prezentăm în continuare detaliile actualmente în vigoare cu privire la această declarație.

Cazuri 

Conform noilor reglementări în vigoare, obligativitatea depunerii declarației anuale a fost abrogată, iar declarațiile privind beneficiarii reali se vor depune numai la înmatricularea persoanelor juridice și ori de câte ori intervine o modificare a datelor beneficiarului real. Dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

Excepții

Din categoria celor exceptați de la obligația depunerii declarației fac acum parte (alături de regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale şi societăţile deţinute integral sau majoritar de stat) și persoanele juridice constituite doar din asociaţi persoane fizice, atunci când aceştia sunt singurii beneficiari reali. În cazul persoanelor exceptate, în lipsa depunerii declaraţiei privind beneficiarul real, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor pe baza documentelor care însoţesc cererea de înmatriculare sau pe baza evidenţelor deţinute în cazul societăţilor deja înmatriculate.

La înmatriculare, persoanele juridice constituite din asociați persoane juridice și persoane fizice sau doar din asociați persoane juridice pot opta între a depune declarația privind beneficiarul real și a include în actul constitutiv datele de identificare a beneficiarilor reali şi  modalităţile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice. Modificarea ulterioară a datelor de identificare a beneficiarilor reali nu instituie obligaţia întocmirii unui act modificator la actul constitutiv, în acest caz declararea acestora îndeplinindu-se prin depunerea declarației privind beneficiarul real.

Formă

Declaraţia pe proprie răspundere se depune prin grija reprezentantului legal al persoanelor juridice și cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum şi modalităţile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice. Datele de identificare ale beneficiarului real sunt: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, cetăţenia, domiciliul sau reşedinţa.

Declaraţia privind beneficiarul real poate avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică şi poate fi transmisă la oficiul registrului comerţului fără nicio altă formalitate, prin mijloace electronice, cu semnătura electronică sau prin servicii de poştă şi curier. Declaraţia privind beneficiarul real poate fi şi în formă autentică, certificată de avocat sau dată la oficiul registrului comerţului.

Termen

Termenul pentru depunerea declarațiilor privind beneficiarul real pentru persoanele juridice deja înregistrate în Registrul Comerțului la data intrării în vigoare a Legii 129/2019 a fost prelungit  până la data de 1 noiembrie 2020 prin OUG nr. 70/2020. Aceeași prelungire a termenului a operat și pentru situația în care au intervenit modificări ale datelor de identificare a beneficiarilor reali și se impune depunerea declarației.