Ce documente trebuie să depună angajatorii pentru acordarea sumelor necesare plăţii indemnizațiilor de șomaj tehnic?

CMP Lawyers > Articole > Noutăți legislative > Ce documente trebuie să depună angajatorii pentru acordarea sumelor necesare plăţii indemnizațiilor de șomaj tehnic?

Ce documente trebuie să depună angajatorii pentru acordarea sumelor necesare plăţii indemnizațiilor de șomaj tehnic?

În data de 22 septembrie 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 865 Ordinul 1426/2020 al Ministerului Muncii și Protecției Sociale privind modificarea Ordinului ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 741/2020 pentru aprobarea modelului documentelor prevăzute la art. XII alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020.

Ordinul nr. 1426/2020 a modificat modelele de documente care se cer a fi depuse de către angajatorii care și-au întrerupt sau suspendat temporar activitatea ca urmare a restricțiilor impuse de starea de alertă, și, pe cale de consecință, au suspendat contracte individuale de muncă, și care solicită plata indemnizațiilor de șomaj cuvenite salariaților.

Măsura acordării de indemnizații s-a adoptat inițial pentru perioada stării de urgență, iar ulterior a fost prelungită şi pentru perioada cuprinsă între încetarea stării de urgenţă şi 31 mai 2020, cu posibilitatea continuării după aceasta dată doar în domeniile în care se vor menţine restricţiile.

Ca urmare a intrării in vigoare a noului Ordin nr. 1426/2020, angajatorii care solicită acordarea sumelor necesare plăţii indemnizațiilor de șomaj tehnic trebuie să folosească modelul de cerere aprobat și să anexeze următoarele:

  • declaraţia pe propria răspundere privind suspendarea activităţii în baza deciziei emise de către Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană/a Municipiului Bucureşti ca urmare a anchetei epidemiologice (anexa nr. 1 la Ordinul nr. 1426/2020 );
  • copia deciziei de suspendare a activităţii emise de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană/a Municipiului Bucureşti;
  • lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizaţie (anexa nr. 2 la Ordinul nr. 1426/2020);