Modificări legislative privind registrul general de evidenţă a salariaţilor

CMP Lawyers > Articole > Noutăți legislative > Modificări legislative privind registrul general de evidenţă a salariaţilor

Modificări legislative privind registrul general de evidenţă a salariaţilor

La data de 23 mai 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 502 Legea nr. 144/2022 pentru modificarea şi completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

Modificările aduse prin lege sunt următoarele:

  • În registrul general de evidenţă a salariaţilor se vor completa și datele privind nivelul şi specialitatea studiilor absolvite;
  • Atât actualii, cât și foștii salariați vor avea acces online la registru. Acestora li se va permite să vizualizeze, descarce și tipărească doar datele care îi privesc. Totodată, vor putea obține un extras din registru, prin care vor putea face dovada vechimii lor în muncă/specialitate, în condiţiile pe care o hotărâre a Guvernului ce urmează să fie adoptată le va stabili.

Condiţiile privind accesul online la datele din registru, inclusiv condiţiile privind dovada vechimii în muncă şi/sau în specialitate, procedura de acces online la datele din registrul general de evidenţă a salariaţilor, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului vor fi stabilite prin hotărâre de guvern, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Legea intră în vigoare la data de 26 mai 2022.