Se simplifică condițiile de acces la șomajul tehnic

CMP Lawyers > Articole > Noutăți legislative > Se simplifică condițiile de acces la șomajul tehnic

Se simplifică condițiile de acces la șomajul tehnic

Față de condițiile care trebuiau îndeplinite în forma inițială a OUG 30/2020 pentru ca angajatorilor să le fie rambursate de către stat costurile cu indemnizația de șomaj tehnic despre care am vorbit aici, Guvernul a optat să simplifice accesul operatorilor economici la această formă de ajutor prin adoptarea OUG 32/2020.

Astfel, operatorii economici nu mai trebuie să îndeplinească cele două condiții alternative, adică închiderea/reducerea activității ca urmare a măsurilor luate de autorități sau reducerea cu 25% a cifrei de afaceri dublată de o incapacitate financiară de plată a indemnizațiilor. În noua configurație legislativă este suficient ca operatorii economici aflați în dificultate să dea o declarație pe propria răspundere conform căreia au redus sau au întrerupt total sau parțial activitatea ca urmare a epidemiei virusului SARS-Cov-2 pe perioada stării de urgență decretate.

Plata indemnizației nu se va mai face în termen de 30 de zile de la depunerea documentelor, ci în termen de maximum 15 zile, iar cu titlu de noutate angajatorul este obligat să procedeze la distribuirea indemnizației către salariat în termen de cel mult 3 zile de la primirea sumelor.