Regimul fiscal al cheltuielilor cu testele de diagnosticare COVID-19

CMP Lawyers > Articole > Noutăți legislative > Regimul fiscal al cheltuielilor cu testele de diagnosticare COVID-19

Regimul fiscal al cheltuielilor cu testele de diagnosticare COVID-19

În data de 26 octombrie 2020 a fost publicată în M. Of. nr. 988 Ordonanța de urgență nr. 181/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.

Având în vedere situaţia epidemiologică naţională şi internaţională şi măsurile guvernamentale de stimulare a economiei prin încurajarea revenirii angajaţilor şi a profesioniştilor în activitate au fost necesare clarificări privind regimul fiscal al cheltuielilor cu testele medicale de diagnosticare a infecției COVID-19.

Prin OUG 181/2020 s-a stabilit că în cazul angajatorilor, contravaloarea acestor cheltuieli efectuate pe perioada instituirii stării de urgenţă sau de alertă din iniţiativa acestora, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor cu scopul prevenirii răspândirii acestui virus şi pentru desfăşurarea activităţii la locul de muncă în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, nu va reprezenta venit impozabil și nu se va cuprinde în baza lunară de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale.

De asemenea, în cazul persoanelor fizice care desfășoară activități independente, pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, contravaloarea acestor teste medicale este încadrată în categoria cheltuielilor deductibile.

Aceste prevederi au intrat în vigoare la data de 26 octombrie 2020.